Att renovera och vårda

ett hus i Provence

Drömmen om att besöka Provence brukar handla om maten, vinet, värmen och scenerierna. Men några vill kanske dessutom skapa ett boende på heltid i framtiden.


Den här hemsidan vänder sig till beslutsamma livsnjutare som vill satsa tid och engagemang för att renovera ett eget maison med eget arbete, utifrån egna förutsättningar och egna estetiska värderingar. Det är både lustfyllt och lärorikt; språkkunskaper och hantverkskunnande smyger sig på under arbetets gång.


Här delar jag med mig av erfarenheterna från renovering av typiska provençalska byhus med respekt för den traditionella estetik som vi så gärna förknippar med Provence. Den estetiken har faktiskt fötts ur de kärva förhållanden som provenceborna själva har levt under till för inte så länge sedan. Det är också anledningen till att det finns så många fantastiska miljöer kvar som undgått 1960-80-talens förödande renoveringar på många andra platser. Här finns de gamla miljöerna, om inte alltid så välbevarade, så i alla fall relativt ursprungliga. Att varsamt renovera sådana miljöer är en kulturgärning, och en mycket nöjsam sådan.


NÄSTA-->


Denna site vill beskriva en enklare renovering av ett typiskt sydfranskt hus, något för oss som söker ett meningsfullt liv i en av de attraktivaste regionerna i världen.
Min bakgrund är ingenjörens och journalistens, ur min hand har kommit några handböcker om enklare renoveringsarbeten i svensk hemmiljö på ICA Bokförlag.

    I ett par årtionden har jag vistats i en by i Provence och utfört en del renoverings-arbeten på eget och andras hus. Här stötte jag på helt andra problem än vad man är van vid från svensk byggteknik, men också helt andra lösningar, erfarenheter som jag gärna delar med mig av här.

(foto: Victoria Garney)