2017 bilade jag upp från Provence till vintervistet utanför Stockholm. Jag väljer gärna vanliga landsvägar, man får se mer då. Lycka är när gps:en vilseleder mig rakt in bland de magnifika vinfälten i Bourgogne.


Egentlligen var ett av mina mål Chateau de Savigny, strax söder om Paris. Slottsherren Michel Pont, idag 84 år, tävlade med Abarthbilar på sextiotalet och en bit in på sjuttiotalet. I en slottslänga har han inte mindre än 35 Abarthbilar, de flesta har han tävlat med. Samlingen sägs vara den främsta Abarthsamlingen i världen, och det verkar sannolikt.


Om jag fick förhöjd puls? Jajjamensan! Minnet sökte sig tillbaka till 60-talet då jag själv flängde runt i sörmlandsskogarna på de lokala rallytävlingarna med en lätt Abarthtrimmad Fiat 600. Att få se den här samlingen var helt sanslöst.
Monsieur Pont nöjer sig inte med “några bilar”: Den beslutsamma slottsherren har bland annat ställt upp runt hundra jaktplan i slottsparken plus jordbruksmaskiner, en svävare, mängder av flygmotorer.Plötsligt i röran ser jag något bekant, den Goblinmotor som jag jobbat med som ung flygmekaniker i Tullinge och som nog i hög grad bidragit till min dåliga hörsel, jetmotorerna provkördes på den tiden helt utan hörselskydd. Snacka om decibel!På en av vindarna finns 250 körbara motorcyklar plus femtusen plastmodeller… Galet, sanslöst och absolut sevärt för tekniknördar!


Glömde jag att säga att vanliga människor även kan besöka slottet och att man kan köpa hans egna vin i en elegant butik?Mer bilder finns här och t ex på:

https://newsdanciennes.com/2017/04/16/chateau-musee-de-savig... 

När teknikintresset löper amok