Första mannen med platta paket

är inte den du tror

När jag köpte mitt lilla provencehus fanns där en kvarlämnad stol som jag snyggade till och bytte sits på. På undersidan fanns det en liten etikett med namnet Thonet, något som inte sade mig så mycket då. Jag tyckte att modellen var trevlig, lätt, ganska bekväm och lätt att skruva isär och snygga till. Under åren har jag köpt några till av liknande typ och i varierande skick för några få euro på olika marknader och ”brocanter”, idag har jag fem så kallade böjträstolar.


Långt senare har jag förstått att Michael Thonet var en verklig föregångsman. Han föddes  på 1700-talet, på 1800-talet utvecklade han en teknik att böja runda stavar av trä genom att i princip ångkoka dem. Stavarna mjuknade, kunde böjas och, när de svalnat, bibehöll de sin form. Så gör man när man bygger träbåtar, och så gjorde Michael Thonet, österrikaren, när han tillverkade sina böjträstolar som blev de världsberömda kaféstolarna från Wien.


Stolen, och tekniken att bygga dem, blev en succé. Stolarna lämpade sig för serietillverkning och levererades omonterade som just platta paket för export till bland annat kaféerna i USA. 30 omonterade stolar fick plats i en kubikmeter! Varje Thonetstolsmodell har ett nummer, stol Nr 14 är den ”finaste” och mest kända. Fram till år 1930 hade den tillverkats i 50 miljoner exemplar! Ikeas första platta paket kom 1956, det var ett bord med löstagbara ben.

“Stämpeln användes efter 1911 men stolen, som är Nr 18, är troligen från omkring 1920.”


Böjträstolarna har oftast sitsar av rotting som lätt går sönder. Att byta sits är inte helt gratis, så jag har på en del stolar ersatt sitsarna med klädda träsitsar. Inte så renlärigt kanske, men jag vann ett par centimeter i sitthöjd, något bekvämare för storvuxna skandinaver.


Min egen Thonetstol då? Nyfiket försökte jag på nätet hitta när min Thonetstol kunde ha tillverkats. Trots alla bilder på Internetsidorna kunde jag inte hitta just min stol. Någon ”Nr 14” är det i alla fall inte.

“Etiketten (se vinjettbilden) användes efter 1881, från 1922 infördes en annan etikett.”


Efter en del letande kunde jag ändå få min stol professionellt autenticerad under förutsättning att jag inte lade ut källan fritt på nätet. Så fram med kameran och fotografera. Det var då jag upptäckte att
jag inte hade bara en, utan faktiskt tre stolar med Thonetmärkning under sitsen. Så nu är alla tre stolarna bekräftat äkta Thonetstolar.


Den fjärde stolen visade sig f.ö. vara tillverkad i Estland och såld genom det franska företaget JAPY Freres, den femte har en liten oläslig stämpel.


Men ändå, tre Thonetstolar som slumpen placerat runt mitt matbord. Ibland är det roligt med lite hemarkeologi.

“Stolen är av modell 56.

Jag kan inte ge exakt tillverkningsdatum men stämpeln användes omkring 1900.”