Planera en renovering

 
 

Provence har varit en mycket fattig region, något som skapat en enkel men vacker byggnadsstil. Materialen är enkla: stenar, murbruk, gips, bränd lera i form av kakel och klinker. Sparsamt med trä, men där det förekommer så är det vackra träslag som ek och platan.

Arbetena har ofta gjorts av husets egna invånare på enklaste sätt men oftast också med en god smak. Färgskalan bär inspiration från naturens lavendel, solrosor, olivträdens silvergröna blad och Luberonbergens ockra. Var varsam, för dessa omständigheter har skapat en alldeles speciell estetik.


Arkeologi på hemmaplan

Många hus är ett par sekel gamla, kanske fler. Det är rimligt att tro att husen har bättrats och renoverats många gånger och kanske även genomgått någon större ombyggnad. Det kan alltså vara rätt spännande att leka arkeolog i det egna huset, att lista ut vilka förändringar som gjorts och i vilken ordning. Hitta gamla tapetlager och färglager som på väggen intill. Dörrbladet här intill uppvisar inte mindre än sex olika färglager, alla lika lämpliga att "återanvända" i den nya inredningen.


När man rivit ett skåp eller en ytbeläggning på golvet kan man hitta spår av en annan planlösning, igensatta fönster eller till och med en annan gränsdragning till grannhuset! Äldre och nyare rördragningar kan också berätta om ombyggnader. Det är ett spännande arbete att successivt arbeta sig igenom dessa lager och komma ner till det ursprungliga huset och låta det själv få berätta. Man kan se spår av händer, verktyg och blyertsanteckningar, hantverkskunnande, omsorg och, ofta, en befriande lättvindighet. Spara gamla beslag, dörrar, prover på färger och kakel, de kan komma väl till pass sedan när du börjat lära känna huset bättre.


Dokumentera flitigt

När man jobbar hårt är det lätt att glömma hur det såg ut från början. Fotografera därför flitigt, även under arbetets gång. Skaffa en anteckningsbok enbart för huset. Det behöver inte vara en ambitiös bok om du inte har den läggningen. Men skriv upp inköpsställen, färgblandningar, beteckningen på kakel som använts, personer ni mött, det är så praktiskt att ha allt samlat på ett ställe. Spara kvitton, garantisedlar och broschyrer. Allt detta kan visa sig vara bra att ha vid nästa ombyggnad eller uppfräschning, vid en eventuell försäljning eller när nästa generation vill ta över ansvaret för vård och underhåll.


Rimliga ambitioner

Att man drabbas av renoveringslust när man skaffat ett hus är alldeles naturligt. Man vill fräscha upp och sätta sin egen prägel på hemmet.

    Allra viktigast är att yttertaket är bra; att det inte läcker! Allt annat måste vänta. Anlita en expert och be om ett utlåtande och en offert. Det måste gå före allt annat. Ett franskt orage med mistralvindar och kraftig nederbörd kan annars snabbt förstöra alla fina jobb du gjort.

    Sedan börjar det roliga. Ibland kan det räcka med så kallad ytrenovering; måla tak, fixa väggarna och se över golv och snickerier. Det är vad de här sidorna mest handlar om. Planera vad som ska göras inom överskådlig tid och i vilken ordning. Försök att definiera en ambitionsnivå, en budget och en stil som ska vara vägledande. Samla idéer ur tidningar och böcker, vandra i grannbyarna och låt dig inspireras. Och var beredd att ändra och omvärdera – man lär sig hela tiden.

Är du ovan hantverkare, fråga om råd. Börja med de enkla jobben som målning och uppfräschning av möbler. Skaffa bra verktyg. Var inte rädd för att göra fel, i de flesta fall kan man göra om. Inget är så lärorikt som att göra fel och erkänna det.


Och framför allt, ha inte bråttom.
Det har man inte i Provence.

 

Drömmar och verklighet

Det kan kännas långt mellan verkligheten och de egna drömda målen, men resan är spännande och går ibland fortare än man trott. Och skönheten är alltid närvarande!


 
Om fönsterluckorF%C3%B6nsterluckor.html
Om fönsterF%C3%B6nster.html
Om innertakInnertak.html
Om dörrarD%C3%B6rrar.html
Om kakel och klinkerkakel_och_klinker.html
Om innerväggarInnerv%C3%A4ggar.html