Några tips i Provence

 

Den nordvästra delen av Provence har ibland kallats det hemliga Provence. Det kanske ligger lite vid sidan av de etablerade turiststråken, men då blir det också spännande att göra alldeles egna upptäckter.


Jag bor i Rians, ett genuint samhälle utan några utpräglade turistattraktioner, så jag kommer den renodlade och genuina franska vardagslunken in på livet. Men bara några kilometer från Rians ligger ett kluster med inte mindre än sex vingårdar, däribland det svenskägda Vignelaure. Och på mindre än en timmes bilfärd härifrån når jag både hav, berg och spännande byar.


Här är ett urval av mina favoriter efter 20 år i trakten, mina alldeles egna Secrets de Provence.


1. Levande slott och vindlande gränder

St Martin-des-Pallieres


Det här är nog det närmaste man kan komma definitionen av en bergsby med ett sagoslott. Slottet har anor från 1100-talet och är privatägt sedan generationer. Slottsparken ritades av Le Nôtre som också ritat parken i Versailles. Parken sover nu sin törnrosasömn och får inte besökas. Men till anläggningen hörde en märklig vattenreservoar som byggdes 1743 för att samla regnvatten till den stora slottsparken. Det var då den största reservoaren i Europa, och är nu ett nationellt historiskt monument som kan besökas sommartid. Glöm inte att prova restaurangen Cercle de la Progress, en genuin bybistro som samtidigt är både postkontor och liten livsmedelsaffär. Kliv in och möt lokalbefolkningen över den obligatoriska lunchpastisen och tjuvlyssna på dagens byskvaller.

https://www.la-provence-verte.net/activites/restaurant-saint-martin-de-pallieres-le-cercle-du-progres-bistrot-de-pays_17.html

https://www.la-provence-verte.net/activites/patrimoine-saint-martin-de-pallieres-cathedrale-souterraine-citerne-du-chateau_2248.html


2. Cezanne, Picasso och ett svindlande berg

St Victoire

Paul Cezanne och St Victoire är för evigt förknippade med varandra. Cezannes fascination
inför bergmassivet är känd; han målade över 80 tavlor av bergets sydsida. Längs sydsidan leder ”Route Cezanne”, en utsökt vacker väg bland vinfälten som leder fram till Puyloubier där Främlingslegionärerna har en anläggning öppen för allmänheten med bar, museum och en butik där man kan handla deras eget vin.


Norr om berget ligger byn Vauvenargues, mest känd för det slott som Picasso förvärvade i slutet av sin levnad. Den kanske största upplevelsen med St Victoire är att vandra upp till toppen på 1011 meter. Därifrån en fri utsikt klara dagar mot Medelhavet och snöklädda alptoppar. Med lite tur kan man få se skärmflygare kasta sig ut från bergskammen och ut över dalen.

https://www.provence7.com/portails/nature/montagnes-en-provence/montagne-sainte-victoire-13/
3. Vingård med unik skulpturpark

Chateau La Coste

Ett ganska nytt besöksmål i regionen mellan Aix-en-Provence och Luberons nationalpark är

vingården Chateau La Coste. Hit har kända konstnärer och arkitekter bjudits in och erbjudits att fritt skapa ett permanent verk på en plats de själva har fått välja i det vidsträckta landskapet. Själva besökscentret har ritats av den japanske arkitekten Tadao Ando och är i sig själv värt ett besök.


I parken kan man vandra fritt eller följa en slinga bland vinfälten och njuta av nutida konst och installationer av kända konstnärer som Louise Bourgeois, Alexander Calder, Hiroshi Sugimoto och Ai Weiwei; vin, konst och arkitektur i en total harmoni.


Ha bra skor och vatten, räkna med ett par timmars promenad. Ta med picnic eller avsluta med ett besök i vinbutiken eller på en av restaurangerna.

https://chateau-la-coste.com/en/


4. En oförglömlig färgprakt i juli

Lavendelfälten i Valensole

Har ni smak för naturscenerier och är i trakterna i juli, då är Valensole ett måste. Valensole är den största lavendelodlingen i Frankrike och blomningsperioden från slutet av juni till slutet av juli är en explosion av färger och lavendeldoften fyller den annars exeptionellt rena luften här. Det är en upplevelse för alla sinnen. Har du sett bilder med lavendel i Provence är det nog Valensole du sett.


Hemsideadressen nedan ger det aktuella läget för lavendelns blomning. Även andra tider är den här högplatån värd ett besök. Valensole är en typiskt provençalsk stad med hus i starka färger, med fönsterluckor och gjutjärnsbalkonger. I de många butikerna finns traditionellt hantverk tillsammans med lavendel, honung, nogat och tryffel.

www.routes-lavande.com


5. En våt dröm för skattletare

Barjols

Staden är präglad av sitt vatten, här finns inte mindre än 43 fontäner och tvättplatser. Vattnet var en förutsättning för den läderindustri som grundades på 1600-talet. Under 1800-talet fanns 24 färgerier men idag är den verksamheten nerlagd och industrilokalerna har blivit omvandlade till ateljéer, gallerier och originella bostäder.

I utkanten av Barjols ligger en våt dröm för fyndare av bättre antikviteter värdiga både slott och enklare hem. Ett trettiotal utställare samsas i ett kluster av butiker och utställningshallar. Stängt måndagar.

Adress: za les Carmes, route de Draguignan, 83670 Barjols6. Europas djupaste ravin

Grand Canyon du Verdon

Les Gorges du Verdon är det formella namnet på en ravin som oftast kallas Grand Canyon och som saknar motstycke i Europa. Djupet är hisnande, upp till 700 meter, och ravinen är 20 kilometer lång. En bilfärd där är dramatisk eftersom vägen går högt och nära de stupande bergväggarna. Vägen är smal, men det finns många platser att stanna på för att njuta av vyerna. Området lockar många djärva bergsklättrare och andra extremsportare, men vill man slippa dramatiken kan man iställer hyra kanot och paddla i floden, vandra, hyra cyklar eller bara bada i näraliggande Lac de Sainte-Croix. I området finns flera sevärda byar som Trigance, Aiguines, La Palud och, kanske framför allt, Moustiers-Sainte-Marie, känd för sitt porslin och dramatiska läge.

www.parcduverdon.fr

https://www.provenceweb.fr/e/


7. Nostalgi på Frankrikes egen Route 66

Nationalväg 7

Provence är vackert med sina vinodlingar, gamla byar och mycket kuperade terräng. Att färdas i detta landskap är ofta en ren njutning. Nationalväg 7 är den gamla landsvägen som löper från Paris ner till Nice och var tidigare parisarnas färdväg till sol och bad på Rivieran. När sedan motorvägsnätet byggds ut i slutet av 60-talet förlorade vägen sin stora betydelse, på samma sätt som för Route 66 i USA.Nostalgiker längs vägen saknar de enorma bilköer som uppstod i semestertider och årligen åteskapas dessa tillkorkningar, “bouchons”, med bilar från före 1968 lastade med gummibåtar, fiskespön, campingvagnar och tidsenligt klädda semesterfirare i uppskattade folkfester.
För oss andra gäller istället det gamla uttrycket ”det är vägen som är målet”, för vägen går ofta genom byar och städer, så det faller sig naturligt att stanna till för en café crême på en bar, flanera, att göra egna upptäckter av miljöer och matställen. Man kan njuta av vyerna och köra i behaglig takt, för president Macron sänkte 2018 hastigheten på vanliga vägar från 90 till 80 km/h.